#TerApel | Dutch MD’s arrested and beaten at eviction of refugee camp


RELATED
Human Rights violated in Holland. Once a Showcase of Tolerance Now of Apartheid

BREAKING
MAY 24, 2012 | JUDGE: EVACUATION REFUGEE CAMP  DISPROPORTIONAL

MAY 24, 2012 | Statement of Dutch MD which was beaten too,  about treatment by COA of sick refugees | Dutch | English


Artsen opgepakt en mishandeld bij de ontruiming van vluchtelingenkamp

Groningen Dichtbij | Petra Kramer, Dichtbij meeschrijver | May 24, 2012

(English Google translation click here)

Dokter Co van Melle (74) gearresteerd in Ter Apel.
Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden als arts is dokter Co van Melle gisteren in een ME bus geduwd en overgebracht naar detentiecentrum Groningen.

Omdat gedurende de dag de spanningen van de bewoners hoog opliepen en het erg warm was besloot de dokter op het terrein te blijven nadat was aangekondigd dat het kamp ontruimd zou worden.

Hij stond onder andere een oudere Somalische vrouw bij die in elkaar zakte tijdens de ontruiming waardoor er behoorlijke paniek uitbrak onder de andere Somalische vrouwen die vreesden voor haar leven.

De dokter werd tijdens het uitvoeren van zijn taken waarvoor hij een eed heeft afgelegd als arts gesommeerd te vertrekken waarbij hij vertelde arts te zijn en zijn taken te moeten uitvoeren, daarna werd hij hardhandig vastgepakt meegetrokken en bij de ME bus gefouilleerd en in de bus gezet.

Meerdere mensen zijn hier ooggetuige van geweest
@Kaatje36 heeft de agenten aangesproken op het feit dat er een dokter in de ME bus was gezet en dat het een onrechtmatige daad is een arts op te pakken die medische bijstand verleent; dit mag zelfs in oorlogstijd niet.

De agenten trokken zich niets aan van het relaas en beweerden dat hun mandaat boven dat van de arts ging en dat hij gewoon het terrein had moeten verlaten, terwijl hij dit vanuit zijn medische verplichting niet kon en wilde doen. Er kan dus niet gezegd worden dat ze niet wisten dat het een arts was, hij maakte dit zelf bekend.

Hij werd overgebracht naar het detentiecentrum in Groningen waar mensen lang hebben moeten wachten voordat hij losgelaten is. In eerste instantie is hij daar in een soort verzamelkooi met de andere arrestanten vastgezet en vervolgens verhoord waarbij de apparatuur niet werkte waardoor het onnodig lang duurde.

Na enig aandringen zijn wel verschillende agenten behulpzaam geweest bij het proberen de procedure te bespoedigen.
Een andere arts aanwezig op het kamp was bij aanvang van de ontruiming de spullen uit de medische tent over aan het brengen naar de auto. Dit kon niet eerder omdat er nog mensen geholpen werden en hij tevens nog op zoek was naar een asielzoeker die dringend diabetes medicatie moest hebben. Tijdens het inladen is hij hard in zijn rug geslagen door een ME’er die hem toeschreeuwde dat hij moest opschieten.

Dokter Co van Melle gaf gisteravond op de terugweg aan dat hij niet het middelpunt wil worden van de ontruiming omdat het om de asielzoekers gaat en niet om hem, maar ik ben de mening toegedaan dat hier kamervragen over gesteld moeten worden.

Het lijkt mij dat er bij de politie bijvoorbeeld in hun opleiding beter uitgelegd moet worden dat je medici die hun taak aan het uitoefenen zijn niet mag arresteren (of slaan). Indien dergelijke praktijken worden toegestaan glijden we als land af naar een zeer bedenkelijk niveau.

Spits.nl also covered the story:

Dokter Co van Melle

Artsen opgepakt, mishandeld in Ter Apel

Spits.nl | May 24, 2012

(English google translation click here)

Tijdens de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel gisteren, is een 74-jarige arts hardhandig in een ME-bus geduwd en afgevoerd naar detentiecentrum Groningen. Dit meldt Dichtbij.nl.

Afgevoerd
De dokter, Co van Melle, besloot tijdens de ontruiming op het terrein te blijven, omdat de spanningen hoog opliepen en het erg warm was. Toen hij gesommeerd werd te vertrekken vertelde Van Melle dat hij arts is en zijn taken uit moet voeren. Hierop werd hij hardhandig vastgepakt, meegetrokken, gefouilleerd en afgevoerd. Na verhoor in het detentiecentrum werd de bejaarde dokter uiteindelijk weer vrijgelaten.

Klap in de rug
Een andere arts was bij aanvang van de ontruiming de spullen uit de medische tent naar een auto aan het brengen. Ook deze arts kreeg een aanvaring met de ME. Tijdens het inladen werd hij hard in zijn rug geslagen door één van de ME’ers die hem toeschreeuwde dat hij moest opschieten.

Asielzoekers
Dokter Van Melle stelde gisteravond dat het incident er niet voor moet zorgen dat hij nu het middelpunt wordt van de ontruiming. Het gaat om de asielzoekers en niet om hem, aldus de arts.

Comments are closed.

%d bloggers like this: